Witam serdecznie! Mimo tego, że jestem w szkole postanowiłam dodać jeden z moich ulubionych przepisów, którego używam tak często, że znam go na pamięć!
Składniki:
3 szkl. mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
1 szkl. cukru (można dać mniej, ja daj daję ok.3/4 szkl., ale to już zależy od tego, jak słodkie ktoś lubi)
1 cukier waniliowy
Ponadto:
1 kostka margaryny
1,5 kostki masła
Sok z połówki cytryny
1 łyżka cukru pudru (można, nie trzeba)(cukier puder sprawia, że krem staje się bardziej puszysty)
Można także: * Sekretny składnik mojej babci- do kremu można dodać kieliszek - dwa wódki dla zaostrzenia smaku!
Wykonanie:
Mleko, mąki, cukier i żółtka przełożyć do miski i zmiksowac tak, aby nie było grudek z mąki. Następnie przelać to do garnka i ugotować budyń ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Gotowy budyń wystudzic.
Masło ubić na puszysta masę, dodawać po łyzce ugotowanego budynku. Stopniowo dodawać po kawałku margaryny. Gdy masło będzie juz dobrze połączone z budynkiem i margaryna należy dodać sok z cytryny i cukier puder i/lub sekretny skladnik. Cały czas miksujemy. Gdy już krem będzie bez grudek kończyny miksowanie i można przełożyć krm na ciasto. Można najpierw krem włożyć do lodówki, ponieważ np. przy nakładaniu krem może być rozgrzany przez ucieranie masła/margaryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz